Καλωσορίσατε!

Ελάτε να χρωματίσουμε μαζί τη ζωή μας.. την καθημερινότητά μας.. να ομορφύνουμε κάθε γωνίτσα του σπιτιού, του παιδικού δωματίου ή οτιδήποτε άλλου φανταστούμε και να δημιουργήσουμε με απλά, όμορφα, οικονομικά και οικολογικά υλικά τα δικά μας "προσωπικά καταφύγια"..

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Θα γίνει της φράουλας!!!

Δεν έχει ξαναμυρίσει πιο υπέροχα το σπιτάκι μας και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ξανά με κάτι τόσο μα τόσο νόστιμο, ευχάριστο, ζουμερό και αγαπημένο!!!! Τον προηγούμενο μήνα βαφτίστηκε η μικρή Χριστίνα και η μανούλα της επέλεξε το θέμα της βάφτισης να είναι ΦΡΑΟΥΛΑ!!!!  Ανέλαβα εγώ την παρασκευή του γλυκού και κάποιες διακοσμήσεις οπότε σας παρουσιάζω την προετοιμασία του τέλειου γλυκού του κουταλιού φράουλα που ενθουσίασε (ναι ενθουσίασε, γιατί να μην το παινευτώ αφού είναι η αλήθεια)  καλεσμένους, φίλους και φυσικά την μεγαλύτερη κριτή και γευσιγνώστρια όλων.. την κόρη μου!!!  Σας επισυνάπτω φωτογραφίες με οδηγίες βήμα-βήμα και από αύριο φωτογραφίες με όλα τα καλούδια και το τελικό αποτέλεσμα από την διακόσμηση!!

Βάλτε ποδιά.. πλύντε χεράκια και ξεκινάμε! 
Αρχικά ξεκίνησα με την αποστείρωση για τα βαζάκια:  
Τα έπλυνα όλα πολύ καλά χωρίς σαπούνι με τρεχούμενο νερό και τα τοποθέτησα στον φούρνο στον οποίο είχα απλώσει πάνω στη σχάρα μία καθαρή πετσέτα.  Τα τοποθέτησα ανάποδα και δίπλα τα καπάκια τους.  Επειδή η ποσότητα ήταν μεγάλη αυτή η διαδικασία έγινε αρκετές φορές μέχρι να αποστειρωθούν όλα.  Ο φούρνος είναι στους 100 βαθμός Κελσίου και τα αφήνουμε μέσα για ένα τέταρτο. Υπομονή και μεράκι...  Ορίστε και οι εικόνες: 

1) Πλύσιμο
2) Προετοιμασία φούρνου και τοποθέτηση

3) και έτοιμα!

Υλικά:
5 κιλά φράουλες (για 200 βαζάκια των 28ml)
3 κιλά ζάχαρη (η αναλογία είναι κανονικά 1:750)
1 λεμόνι (τον χυμό του)
κονιάκ κατά βούληση.. (μην το παρακάνετε, εγώ έβαλα περίπου 50ml)

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ πολύ καλά τις φράουλες. Τις χωρίζουμε σε δύο μπολ ή οποιοδήποτε μεγάλο σκεύος και τις σκεπάζουμε με τη ζάχαρη μέσα έχουμε αφήσει νερό περίπου μέχρι τη μέση (θα βγάλουν και άλλο).  Τις αφήνουμε για 15-18 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένες με μεμβράνη.  



Τις βγάζουμε από το ψυγείο αφού περάσουν αυτές οι ώρες και όπως θα διαπιστώσουμε θα έχουν βγάλει πολύ νερό.  Τις τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα (εγώ τις έφτιαξα σε δύο δόσεις λόγω της ποσότητας) και ξεκινάμε τη διαδικασία βρασμού..

Προσέξτε μόνο όταν θα τις μεταφέρετε στην κατσαρόλα να μην τη γεμίσετε γιατί οι φράουλες θα φουσκώσουν και μπορεί να χυθεί το ζουμί έξω από την κατσαρόλα..  Πριν το βράσιμο ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού (μισό λεμόνι ανά κατσαρόλα) καθώς επίσης και το μισό κονιάκ μας (25ml για τις δικές μου αναλογίες).  Αφού τις βάλουμε να βράσουν 3-5 λεπτά θα δούμε ότι δημιουργείτε ένας ροζ αφρός στην επιφάνεια (όπως ακριβώς στην εικόνα παρακάτω) αποσύρουμε την κατσαρόλα βάζοντάς την σε διπλανή σβησμένο μάτι και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να σταματήσει να έχει αφρό.  Εγώ έβρασα και ξάφρισα τις φράουλες 4 φορές.  


Στο τελευταίο βράσιμο είναι κάπως έτσι οι φραουλίτσες μας!  Έτοιμες να βγούν δηλαδή.. 

Για να δούμε αν έχει "δέσει" το σιρόπι μας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Σε ένα πιατάκι κρύο ρίχνουμε σταγόνα-σταγόνα από το σιρόπι μας.  Αν δούμε ότι σκορπίζει-τρέχει και ενώνεται η μία σταγόνα με την άλλη τότε σημαίνει ότι θέλει και άλλο βράσιμο.  Διαφορετικά, αν δηλαδή το αποτέλεσμα είναι σαν της εικόνας είμαστε έτοιμοι με το βράσιμο και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη να κρυώσει λίγο για να γεμίσουμε τα βαζάκια μας!!

Η εικόνα για το δέσιμο του σιροπιού:
διάσπαρτες σταγονίτσες που "μένουν" χωρίς να "νερουλιάζουν"

Αφού βεβαιωθούμε λοιπόν ότι το αποτέλεσμα είναι το σωστό ξεκινάμε το γέμισμα.. Για τα συγκεκριμένα βαζάκια έβαζα 3 μέτριες φράουλες και σιρόπι στο καθένα ή 2 μεγάλες και σιροπάκι. Τα τοποθέτησα στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα έκανα την διακόσμησή τους.  Σε αυτό το σημείο να σας πω ότι κάπου διάβασα -εκ των υστέρων- ότι όταν τα γεμίζουμε τα τοποθετούμε ανάποδα στο ψυγείο για να δημιουργηθεί κενό αέρος και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το γλυκό μας. Δεν το ήξερα.. δεν το έκανα, όμως οφείλω να σας σας πω πως μετά από 3 εβδομάδες που έγινε η βάφτιση το γλυκό ήταν τέλειο!  Υποθέτω πως αν ήθελα να κρατήσω γλυκό για μεγαλύτερο διάστημα αυτό είναι το σημαντικό που δεν θα πρέπει να ξεχάσω.  

Και επειδή μετά από τόση διαδικασία φράουλα-βράσιμο-πλύσιμο-καθάρισμα είχα ακόμη κουράγιο είπα να φτιάξω και τα ταμπελάκια για τα βαζάκια με το όνομα της μικρής και την μικρή Φραουλίτσα! 1) Εκτύπωσα σε λευκό χαρτόνι Α4 τα σχεδιάκια, 
2) έγραψα το όνομα με κόκκινο μαρκαδόρο, 
3) έκοψα περιμετρικά το σχέδιο και με τον διακορευτή (το λεγόμενο τρυπητήρι) έκανα την τρυπούλα για να περάσω την κορδέλα.    

Τα ταμπελάκια για το γλυκό
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες σε επόμενη ανάρτηση.. Μέχρι τότε τα φιλιά μου και να είστε καλά!